Deze site maakt gebruik van cookies, zodat wij u de best mogelijke gebruikerservaring kunnen bieden. Cookie-informatie wordt opgeslagen in uw browser en voert functies uit zoals het herkennen wanneer u terugkeert naar onze site en helpt ons team om te begrijpen welke delen van de site u het meest interessant en nuttig vindt.
Jurriën van der Heijden studeerde fiscale economie, fiscaal recht en accountancy. Sinds 1990 is hij werkzaam bij het Vastgoedkenniscentrum van de Belastingdienst. Van 1999 tot en met 2003 was hij tevens werkzaam als universtair docent aan de Universiteit Leiden. In 2006 promoveerde hij op het onderwerp Winstrealisatie bij onderhanden werk volgens goed koopmansgebruik. Jurriën is tevens verbonden aan Nyenrode Business University.
Andere docenten
mr. B. (Bas) Martens
mr. B. (Bas) Martens
Bas Martens is advocaat en partner bij Lexence. Hij is actief in de vastgoedpraktijk, waarbij hij gespecialiseerd is in projectontwikkeling en huurrecht.
Bas is lid van de Vereniging voor Bouwrecht en de Vereniging van Huurrecht Advocaten. Hij is docent aan de Radboud Universiteit Nijmegen, de Grotius Academie en gastdocent bij de Samenwerkende Register accountants en Accountants en Administratieconsulenten.
Hij studeerde Nederlands recht aan de Universiteit Maastricht en aan de University of Surrey (Verenigd Koninkrijk). Bas werd in 1997 beëdigd als advocaat.
mr. dr. E.R. (Erwin) Roelofs
mr. dr. E.R. (Erwin) Roelofs
Erwin Roelofs is universitair docent aan de Universiteit Utrecht. Hij is gespecialiseerd in corporate governance, fusies en overnames en internationale aspecten van het Nederlands en Europees ondernemingsrecht. Erwin is kandidaat-notaris geweest bij Loyens & Loeff en HVK Stevens en underwriter Warranty & Indemnity Insurance bij Liberty Insurance. Hij is in 2014 gepromoveerd op het onderwerp “Grensoverschrijdende juridische splitsing van kapitaalvennootschappen” en publiceert en doceert regelmatig over nationale en grensoverschrijdende herstructureringen.
mr. N.A.H. (Niels) Wolswijk
mr. N.A.H. (Niels) Wolswijk
Niels Wolswijk is notaris en sinds 2017 aangesloten bij Zuidbroek Ondernemingsrecht Notarissen in Amsterdam. Daarvoor werkte hij het eerste decennium van zijn loopbaan bij De Brauw Blackstone Westbroek in Amsterdam en New York. In zijn bredere algemene ondernemingsrechtpraktijk houdt hij zich zeer regelmatig bezig met juridische herstructureringen waaronder fusies en splitsingen, zowel nationaal als grensoverschrijdend. Hij verzorgt ook een onderdeel van de Grotius specialisatieopleiding over dit onderwerp.
Prof. mr. M.W. (Martijn) Scheltema
Prof. mr. M.W. (Martijn) Scheltema
Martijn Scheltema is advocaat partner bij Pels Rijcken waar hij vanaf 1997 werkt. Vanaf dat moment is hij eveneens advocaat bij de Hoge Raad. Buiten de cassatiepraktijk houdt Martijn zich bezig met business human rights, klimaat en Sustainable Development Goals. Hij adviseert op dit gebied zowel overheden als bedrijven over de juridische aspecten, bijvoorbeeld in verband met relevante wetgeving, aanbestedingen, meer effectieve contractuele systemen dan veelal worden gehanteerd en in transacties. Hij is ook betrokken bij toonaangevende (internationale) procedures. Daarnaast adviseert Martijn over de effectiviteit van (internationale) zelf- en co-reguleringssystemen die hier alomtegenwoordig zijn.
Martijn studeerde civiel recht aan de Universiteit Leiden. Hij promoveerde eveneens aan deze universiteit. Hij is tegenwoordig als hoogleraar privaatrecht verbonden aan de Erasmus Universiteit. Ook is hij voorzitter van het geschillenbeslechtingsorgaan van het Nederlandse IMVO kledingconvenant. Hij heeft op dit terrein vele andere internationale functies. Martijn publiceert en doceert regelmatig. Ook spreekt hij op internationale conferenties over business human rights.
************************ ENGLISH RESUME *****
Martijn Scheltema is partner at Pels Rijcken since 2005 and member of the Dutch Supreme Court Bar since 1997. He has been involved in Supreme Court corporate, enforcement, procedural issues, (international) arbitration setting aside proceedings. He has been counsel in several international landmark Human Rights cases with the Dutch Supreme Court (e.g. Urgenda). He has specialized in business and human rights issues since 2007. He is the only Dutch lawyer ranked in band 1 for business and human rights in the Chambers Global guide. He chairs the business and human rights practice group of his firm.
Martijn Scheltema is professor of private law at Erasmus University Rotterdam since 2011. He is one of the founders of the Erasmus Platform on Sustainable Business and Human Rights (https://www.eur.nl/en/research/erasmus-initiatives/dynamics-inclusive-prosperity/erasmus-research-platform-sustainable-business-human-rights) and co-chair of the Law & Sustainable Business research group of his faculty (https://www.eur.nl/en/esl/research/our-research/law-sustainable-business).
He holds several related functions. He is, amongst other functions, chair of the European Working Group on Model Clauses in supply chains, working on model clauses commensurate with the upcoming EU Corporate Sustainability Due Diligence Directive (with informal liaison with the European Commission and European Parliament). He is board member of the Business Human Rights Lawyers Association and chair of the binding dispute resolution body of the Dutch International Responsible Business Conduct Agreement in the Natural Stone Sector (as former chair of the same body of the Agreement in the Garment Sector). He is member of the advisory board of the Business Human Rights Committee of the International Bar Association (and former chair of this committee). He has served as expert to the ARP III project (regarding dispute resolution in this area) of the UN Office of the High Commissioner for Human Rights and has advised the Dutch government on legislative options in this field (on which its 2020 policy in field is based). He regularly speaks on this topic at international conferences, such as the annual conference of the International Bar Association, the annual UN Forum on Business and Human Rights. He also teaches about this topic, for example, in the Beroepsopleiding voor Bedrijfsjuristen of the Dutch Association of in house counsel (NVB), and is, for example, responsible lecturer of the (three day) course on ESG organized by Outvie. Finally, he regularly publishes on this topic.
mr. J. (Jeroen) Groenewoud
mr. J. (Jeroen) Groenewoud
Jeroen Groenewoud is na zijn studie (2003) als jurist begonnen bij Vastgoed Belang, de vereniging van particuliere verhuurders en beleggers. In 2007 heeft Jeroen de overstap gemaakt naar de advocatuur. Momenteel is hij als advocaat, gespecialiseerd in het huur- en vastgoedrecht, werkzaam bij Corten De Geer Advocaten.
In 2011 heeft hij de specialisatieopleiding van de Vereniging van Huurrecht advocaten (VHA) afgerond. Zodoende mag hij zich specialist in het huurrecht noemen.
Jeroen is docent bij verschillende opleidingsinstituten waaronder bij Iuris Legal juridische opleidingen. Ook geeft hij les voor de specialisatieopleiding van de Vereniging Huurrecht Advocaten.
Verder is Jeroen een van de auteurs van Commentaar Huurrecht van SDU en SDU Online.
mr. M. (Michiel) Martin
mr. M. (Michiel) Martin
Michiel Martin is advocaat partner bij BarentsKrans. Michiel is gespecialiseerd in (i) fusies en overnames (M&A), buy-ins, buy-outs, private equity, joint ventures en corporate structurering, (ii) financieringen (LMA) als borrower’s counsel, (iii) herstructureringen en (iv) aandeelhoudersgeschillen.
mr. S. (Samantha) Renssen
mr. S. (Samantha) Renssen
Samantha Renssen is universitair docent Ondernemings- en Insolventierecht aan Maastricht University. Daar verdedigde zij met succes haar proefschrift over de turboliquidatie van de BV. Sindsdien focust haar onderzoek zich op turboliquidaties en herstructureringen. Samantha werkt bovendien bij LexQuire als In-house legal research associate. Daarnaast is ze gastdocent aan de China EU School of Law (Beijing) en aan het FHR Insitute for Higher Education (Paramaribo). Samantha is redactielid van het Tijdschrift voor Vennootschapsrecht, Rechtspersonenrecht en Ondernemingsbestuur, HERO en INS Updates. Zij is tevens auteur van het boek ‘De turboliquidatie van de Besloten Vennootschap‘.
drs. S. (Sander) Schilder
drs. S. (Sander) Schilder
Sander Schilder (1971) is fiscaal-econoom, Register Valuator, mediator, Forensische Mediator en docent en werkt vanuit zijn praktijk Santax Fiscaal Economen te Volendam. Hij heeft zijn eigen MKB-adviespraktijk. Zijn cliënten zijn ondernemers en vermogenden.
Daarnaast treedt hij regelmatig als gerechtelijk deskundige op in familiezaken (echtscheiding/overlijden) waar een onderneming(en)/B.V.(‘s) bij betrokken is/zijn.
Met zijn financiële, fiscale en mediation achtergrond is hij in staat om het voor de partijen inzichtelijk te maken waar het “financieel en fiscaal” over gaat.
Sander doceert regelmatig aan advocaten, accountants en fiscalisten en de rechterlijke macht over de financiële valkuilen en aandachtspunten bij een echtscheiding/overlijden.
mr. M.M. (Merienke) Zwaan
mr. M.M. (Merienke) Zwaan
Merienke Zwaan is ruim twintig jaar advocaat. Zij is als partner verbonden aan Delissen Martens advocaten in Den Haag. Merienke is daarnaast ervaren gespreksleider intervisie en zij is opgenomen in het ‘Register gespreksleider intervisie’ van de Nederlandse Orde van Advocaten. Ook heeft zij ervaring in mediations opgedaan, welke vaardigheden goed bruikbaar zijn in de intervisiepraktijk.
mr. M. (Martijn) van Steensel
mr. M. (Martijn) van Steensel
Martijn heeft meer dan een decennium als kandidaat-notaris gewerkt bij Loyens & Loeff te Rotterdam. Sinds 2019 is hij als partner werkzaam bij Van Benthem & Keulen in het Notariaat. Martijn heeft een bijzondere interesse voor de stichting in al haar verschijningsvormen. Hierdoor bestaat een belangrijk deel van zijn praktijk uit advisering omtrent en vormgeving van stichtingen, in het bijzonder in het kader van certificering van familievermogen.
Daarnaast is hij docent bij de Stichting Beroepsopleiding Notariaat (SBN).
Martijn volgde de opleidingen Nederlands Recht, Notarieel en Fiscaal Recht.
mr. P.V. (Patricia) Kleijn
mr. P.V. (Patricia) Kleijn
Patricia Kleijn werkt sinds 1999 bij Wijn & Stael Advocaten en is advocaat en managing partner. Ze is gespecialiseerd in huur-, bouw-, architecten- en aanbestedingsrecht en begeleidt cliënten bij vastgoedontwikkelingen en transacties, bij de contractering van duurzame-energieprojecten en bij huur- en bouwrechtelijke geschillen.
Patricia is onder meer lid van de raad van toezicht van Stichting NJHC Beheer, van de adviescommissie huurrecht van de Nederlandse Orde van Advocaten en van de Vereniging voor Bouwrecht.
In 2006 heeft zij de specialisatieopleiding Onroerend Goedrecht afgerond (Grotius Academie, cum laude).
A. (Jos) Oosters BSc
A. (Jos) Oosters BSc
Adrianus Oosters, roepnaam Jos, is sinds 1998 werkzaam in de Wet Woz. Hij is met recht een vakidioot te noemen. Begonnen als woz-taxateur woningen, doorgegroeid naar taxateur niet-woningen en incourant vastgoed om daarna als Woz-coördinator bij de gemeente Ede zijn opleiding als fiscaal econoom af te ronden.
Na een korte uitstap in 2007 en 2008 in de accountancy en de rijksbelastingdienst richtte hij samen met twee compagnons Woz-Consultants op. Sindsdien staat hij burgers en bedrijven bij in hun streven naar een redelijke Woz-waarde of bij andere geschillen in de lokale heffingen. Sinds 2017 annoteert Jos ook voor de NTFR waarin hij op geheel eigen wijze uitspraken binnen de lokale heffingen van commentaar voorziet.
Met Jos Oosters heeft u een levendige cursusleider die met het hart op de tong en de voeten in de klei u zal meenemen in de wonderlijke Wozwereld.
Prof. mr. S.E. (Steven) Bartels
Prof. mr. S.E. (Steven) Bartels
Steven Bartels is hoogleraar Burgerlijk recht aan de Radboud Universiteit Nijmegen en gespecialiseerd in het goederenrecht, faillissementsrecht en onroerend goed. Hij is tevens rechter-plaatsvervanger bij de Rechtbank Gelderland en lid van de Asser adviesraad.
Mw. S. (Sandra) den Ouden-Wijmans
Mw. S. (Sandra) den Ouden-Wijmans
Sandra den Ouden-Wijmans is bijna 30 jaar werkzaam als juridisch secretaresse/roladministrateur, waarvan de laatste 17 jaar bij Kneppelhout Advocaten te Rotterdam. Na jarenlang als secretaresse te hebben gewerkt in een vastgoed- en bestuursrechtpraktijk zowel bij Kneppelhout als eerdere werkgevers met een ruime procespraktijk, deed zich de kans voor om bij Kneppelhout volledig de focus te leggen op de functie van roladministrateur voor de civiele rol, bestuursrechtelijke termijnen en onteigeningen. Sandra doet dat inmiddels vele jaren met veel plezier. Sandra heeft in haar loopbaan al veel collega-secretaresses opgeleid, maar is ook het vaste aanspreekpunt voor (beginnend) advocaten om enerzijds te helpen de vertaalslag te maken van theorie naar praktijk, maar ook voor alle andere praktische zaken die zich voordoen als roladministrateur. Regelmatig geeft Sandra (interne) cursussen.
Prof. mr. C.G. (Cathalijne) van der Plas
Prof. mr. C.G. (Cathalijne) van der Plas
Prof. mr. Cathalijne van der Plas is hoogleraar Internationaal Privaatrecht aan de Universiteit Leiden. Daarnaast is zij als partner verbonden aan het advocatenkantoor JahaeRaymakers. Zij voert daar een internationale praktijk die draait rondom het IPR. Verder maakt Cathalijne van der Plas deel uit van het Algemeen Bestuur van de Koninklijke Nederlandse Vereniging van Internationaal Recht (KNVIR), heeft zij zitting in de redactie van het tijdschrift Nederlands Internationaal Privaatrecht en is zij vaste annotator voor de Nederlandse Jurisprudentie (NJ). Voorts is zij co-chair van de Asset Tracing & Recovery kamer van het Institute for Financial Crime.
mr. T. (Thijs) Verstraten
mr. T. (Thijs) Verstraten
Thijs Verstraten is advocaat M&A bij Lexence in Amsterdam. Hij houdt zich bezig met de ondernemingsrechtelijke transactiepraktijk en adviseert ondernemingen over diverse ondernemingsrechtelijke vraagstukken op het gebied van fusies, overnames en private equity transacties. Hij treedt op voor nationale en internationale ondernemingen.
Thijs is in 2022 genomineerd voor ‘Best Young M&A Lawyer’ door de M&A Community.
Hij studeerde Nederlands recht aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Ook heeft Thijs een half jaar in de Verenigde Staten gestudeerd. Hij voltooide in 2022 de Leergang Mergers & Acquisitions van de VU Law Academy.
mr. C. (Cees) Nierop
mr. C. (Cees) Nierop
Cees Nierop is politicoloog en advocaat. Na werkzaam te zijn geweest bij diverse ministeries is hij in 2009 overgestapt naar de advocatuur. Aanvankelijk voerde hij een civiele praktijk. Sinds 2013 is hij gespecialiseerd in het strafrecht en het slachtofferrecht. Hij is lid van de Nederlandse Vereniging van Strafrechtadvocaten en het Landelijk Advocaten Netwerk Geweld en Zedenslachtoffers. Cees Nierop staat zowel verdachten als slachtoffers bij.
mr. B.J. (Bruno) Tideman
mr. B.J. (Bruno) Tideman
Bruno Tideman is al meer dan zijn halve leven advocaat. Hij is gespecialiseerd in ondernemingsrecht, insolventierecht, vastgoed en conflictcommunicatie. Hij wordt regelmatig aangesteld als curator in grote of complexe faillissementen en als tijdelijk bestuurder of beheerder van aandelen in zaken van de Ondernemingskamer van het Gerechtshof Amsterdam. Hij is daarnaast rechter-plaatsvervanger bij team insolventies van Rechtbank Rotterdam. Bruno publiceert met enige regelmaat in vaktijdschriften als TvI en FIP en als annotator van de JOR.
mr. F.M. (Frank) Oudolf
mr. F.M. (Frank) Oudolf
Frank Marcus Oudolf is advocaat (sinds 1977) in Amsterdam en gespecialiseerd in personenschade en vervoerrecht. Hij heeft een ruime ervaring in het civiele procesrecht, in het bijzonder wat betreft vorderingen tot schadevergoeding.
Oudolf is lid van de Vereniging van Letselschadeadvocaten (LSA) en van de Nederlandse Vereniging van Vervoerrechtadvocaten.
Prof. mr. P.J. (Pernille) van der Plank
Prof. mr. P.J. (Pernille) van der Plank
Pernille van der Plank is hoogleraar Privaatrecht, in het bijzonder Goederenrecht en Duurzaamheid aan de Open Universiteit. Haar onderzoek richt zich op vastgoedrechtelijke vraagstukken bij de verduurzaming van de gebouwde omgeving. Zij promoveerde aan de Radboud Universiteit Nijmegen op een proefschrift over natrekking door onroerende zaken. Zij is tevens als adviseur Real Estate verbonden aan Houthoff.
Pernille studeerde Notarieel Recht en Nederlands Recht aan de Universiteit Utrecht.
mr. D. (Daniël) van Gerven
mr. D. (Daniël) van Gerven
Daniël van Gerven is advocaat en partner bij Ploum te Rotterdam en is tevens wetenschappelijk docent aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Daarvoor is hij meer dan een decennia werkzaam geweest bij de Brauw Blackstone Westbroek. Hij is gespecialiseerd in het arbeidsrecht in brede zin, met een nadrukkelijke focus op het ontslagrecht, medezeggenschapsrecht en beloningskwesties.
Daniël is cum laude afgestudeerd aan de Erasmus Universiteit, heeft de postacademische leergang arbeidsrecht (PALA) cum laude afgerond en hij heeft tevens gestudeerd aan de London Business School.
Hij is auteur van diverse juridische bijdragen (waaronder SDU Commentaar Arbeidsrecht) en verzorgt regelmatig juridische trainingen.
Prof. mr. A.C. (Bert) van Schaick
Prof. mr. A.C. (Bert) van Schaick
Bert van Schaick heeft een ruime praktijkervaring als (cassatie)advocaat. Momenteel is hij advocaat partner te Tilburg. Daarnaast is Bert raadsheer-plaatsvervanger in het gerechtshof Amsterdam en hoogleraar privaatrechtelijke rechtshandhaving en rechtsvergelijking aan de Universiteit van Tilburg. Hij is auteur van diverse juridische handboeken (waaronder de Asser-serie), redacteur van de serie Monografieën BW en de serie Burgerlijk Proces en Praktijk, en lid van de Asser Adviesraad.
mr. dr. V. (Valérie) Tweehuysen
mr. dr. V. (Valérie) Tweehuysen
Valérie Tweehuysen is universitair hoofddocent Burgerlijk recht aan de Radboud Universiteit en publiceert en doceert regelmatig op het gebied van het goederenrecht. Zij is onder meer redacteur van het Nederlands Tijdschrift voor Burgerlijk Recht (NTBR) en redacteur Sdu commentaar Vermogensrecht.