Deze site maakt gebruik van cookies, zodat wij u de best mogelijke gebruikerservaring kunnen bieden. Cookie-informatie wordt opgeslagen in uw browser en voert functies uit zoals het herkennen wanneer u terugkeert naar onze site en helpt ons team om te begrijpen welke delen van de site u het meest interessant en nuttig vindt.
Maak kennis met ons grote team van ervaren en professionele docenten. Onze docenten trainen en inspireren u met hun kennis, ervaring, deskundigheid en didactische kwaliteiten en bieden u alle handvatten die u nodig heeft om uw rol als advocaat of ander juridisch professional succesvol te vervullen. Zo bent u goed voorbereid op huidige en toekomstige uitdagingen in uw vakgebied. Onze pool van docenten wordt continue aangevuld met nieuwe gerenommeerde docenten.
Hoe onze docenten bijdragen aan uw ontwikkeling
Onze docenten vormen de kern van onze cursussen en opleidingen. Het team van docenten bestaat uit gerenommeerde experts uit onder andere de praktijk, wetenschap, overheid en rechterlijke macht met jarenlange ervaring binnen hun vakgebied. Vaak zijn onze docenten actief in meerdere disciplines, bijvoorbeeld in de praktijk en tegelijkertijd in de rechterlijke macht of in de wetenschap. Door tijdens de cursussen hun eigen ervaringen en expertises te delen uit hun vakgebied, kan de theorie direct worden toepast in de praktijk.
Een multidisciplinaire methode
Iedere cursus wordt zo veel mogelijk verzorgd door verschillende docenten uit verschillende praktijken en disciplines zodat de onderwerpen vanuit meerdere invalshoeken behandeld en begrepen kunnen worden. Hierdoor krijgen onze cursisten een bredere blik op het cursusonderwerp en kunnen zij wat ze geleerd hebben optimaal toepassen in de dagelijkse praktijk. Dit is een bewezen methode die door ons de multidisciplinaire leermethode wordt genoemd.
mr. dr. V. (Valérie) Tweehuysen
mr. dr. V. (Valérie) Tweehuysen
Valérie Tweehuysen is universitair hoofddocent Burgerlijk recht aan de Radboud Universiteit en publiceert en doceert regelmatig op het gebied van het goederenrecht. Zij is onder meer redacteur van het Nederlands Tijdschrift voor Burgerlijk Recht (NTBR) en redacteur Sdu commentaar Vermogensrecht.
Mr. M.R. (Maarten) Rijks
Mr. M.R. (Maarten) Rijks
Maarten is partner in het Intellectueel Eigendomsrecht team van Taylor Wessing en geeft leiding aan het Trademarks, Copyrights en Designs team in de Benelux.
Cliënten omschrijven Maarten als een proactieve trusted advisor die praktisch toepasbaar advies geeft met oog voor de commerciële belangen van de cliënt. Hij heeft veel ervaring op het gebied van het intellectueel eigendomsrecht en is gespecialiseerd in het merkenrecht, modellenrecht, auteursrecht, slaafse nabootsing en zaken die daarmee verband houden, zoals over aansprakelijkheid van tussenpersonen, e-commerce en reclamerecht.
Maarten is een ervaren procesadvocaat en vertegenwoordigt cliënten op regelmatige basis in procedures bij de Nederlandse rechter, het BBIE, EUIPO, Benelux Gerechtshof en tot aan he Europese Hof van Justitie.
Maarten heeft onder meer Van Haren bijgestaan in de bekende procedure tegen Louboutin en staat Van Haren momenteel bij in de procedure tegen Airwair over de vormgeving en de merkrechten van Airwair ten aanzien van de Dr. Martens schoenen.
mr. B.J. (Bruno) Tideman
mr. B.J. (Bruno) Tideman
Bruno Tideman is al meer dan zijn halve leven advocaat. Hij is gespecialiseerd in ondernemingsrecht, insolventierecht, vastgoed en conflictcommunicatie. Hij wordt regelmatig aangesteld als curator in grote of complexe faillissementen en als tijdelijk bestuurder of beheerder van aandelen in zaken van de Ondernemingskamer van het Gerechtshof Amsterdam. Hij is daarnaast rechter-plaatsvervanger bij team insolventies van Rechtbank Rotterdam. Bruno publiceert met enige regelmaat in vaktijdschriften als TvI en FIP en als annotator van de JOR.
Mr. C. (Charlotte) Garnitsch
Mr. C. (Charlotte) Garnitsch
Charlotte is partner in het Intellectueel Eigendomsrecht team van Taylor Wessing. Zij is een ervaren procesadvocaat met een sterke focus op octrooien en industriële vormgeving. Daarnaast is zij een expert in zowel grensoverschrijdende rechtsmacht aspecten, als schadevergoeding in IE-zaken.
Charlotte vertegenwoordigt en adviseert zowel nationale als internationale bedrijven in IE-zaken op het gebied van onder meer werktuigbouwkunde, retail (product vormgeving) en farma. Charlotte heeft een sterk analytisch denkvermogen, wat zeer van pas komt bij het uitzetten van (internationale) proces-strategieën.
Charlotte is co-auteur van het boek “De Handhavingsrichtlijn: handhaving van IE-rechten in Nederland”.
Momenteel vertegenwoordigt zij Kwantum in de procedure tegen Vitra die thans voorligt bij de Hoge Raad.
Prof. mr. A.C. (Bert) van Schaick
Prof. mr. A.C. (Bert) van Schaick
Bert van Schaick heeft een ruime praktijkervaring als (cassatie)advocaat. Momenteel is hij advocaat partner te Tilburg. Daarnaast is Bert raadsheer-plaatsvervanger in het gerechtshof Amsterdam en hoogleraar privaatrechtelijke rechtshandhaving en rechtsvergelijking aan de Universiteit van Tilburg. Hij is auteur van diverse juridische handboeken (waaronder de Asser-serie), redacteur van de serie Monografieën BW en de serie Burgerlijk Proces en Praktijk, en lid van de Asser Adviesraad.
Drs. J.G. (Janneke) Valbracht
Drs. J.G. (Janneke) Valbracht
Janneke Valbracht is ervaren communicatietrainer. Zij verzorgt trainingen op het gebied van argumentatie, communicatie en timemanagement bij advocatenkantoren en rechtbanken (in company) en bij het Studiecentrum Rechtspleging en andere juridische beroepsopleidingen.
mr. F.M. (Frank) Oudolf
mr. F.M. (Frank) Oudolf
Frank Marcus Oudolf is advocaat (sinds 1977) in Amsterdam en gespecialiseerd in personenschade en vervoerrecht. Hij heeft een ruime ervaring in het civiele procesrecht, in het bijzonder wat betreft vorderingen tot schadevergoeding.
Oudolf is lid van de Vereniging van Letselschadeadvocaten (LSA) en van de Nederlandse Vereniging van Vervoerrechtadvocaten.
Prof. mr. S.E. (Steven) Bartels
Prof. mr. S.E. (Steven) Bartels
Steven Bartels is hoogleraar Burgerlijk recht aan de Radboud Universiteit Nijmegen en gespecialiseerd in het goederenrecht, faillissementsrecht en onroerend goed. Hij is tevens rechter-plaatsvervanger bij de Rechtbank Gelderland en lid van de Asser adviesraad.
mr. S. (Samantha) Renssen
mr. S. (Samantha) Renssen
Samantha Renssen is universitair docent Ondernemings- en Insolventierecht aan Maastricht University. Daar verdedigde zij met succes haar proefschrift over de turboliquidatie van de BV. Sindsdien focust haar onderzoek zich op turboliquidaties en herstructureringen. Samantha werkt bovendien bij LexQuire als In-house legal research associate. Daarnaast is ze gastdocent aan de China EU School of Law (Beijing) en aan het FHR Insitute for Higher Education (Paramaribo). Samantha is redactielid van het Tijdschrift voor Vennootschapsrecht, Rechtspersonenrecht en Ondernemingsbestuur, HERO en INS Updates. Zij is tevens auteur van het boek ‘De turboliquidatie van de Besloten Vennootschap‘.
Prof. mr. A.W. (Ton) Jongbloed
Prof. mr. A.W. (Ton) Jongbloed
Prof. mr. A.W. (Ton) Jongbloed promoveerde in 1987 op het onderwerp ‘reële executie in het privaatrecht’. Hij is verbonden aan de Universiteit Utrecht en vanaf 2002 hoogleraar executie- en beslagrecht. Daarnaast is hij onder meer raadsheer-plaatsvervanger in Amsterdam en Leeuwarden en hoofdredacteur van het Tijdschrift voor de Procespraktijk.
mr. M.M. (Merienke) Zwaan
mr. M.M. (Merienke) Zwaan
Merienke Zwaan is ruim twintig jaar advocaat. Zij is als partner verbonden aan Delissen Martens advocaten in Den Haag. Merienke is daarnaast ervaren gespreksleider intervisie en zij is opgenomen in het ‘Register gespreksleider intervisie’ van de Nederlandse Orde van Advocaten. Ook heeft zij ervaring in mediations opgedaan, welke vaardigheden goed bruikbaar zijn in de intervisiepraktijk.
mr. N.A.H. (Niels) Wolswijk
mr. N.A.H. (Niels) Wolswijk
Niels Wolswijk is notaris en sinds 2017 aangesloten bij Zuidbroek Ondernemingsrecht Notarissen in Amsterdam. Daarvoor werkte hij het eerste decennium van zijn loopbaan bij De Brauw Blackstone Westbroek in Amsterdam en New York. In zijn bredere algemene ondernemingsrechtpraktijk houdt hij zich zeer regelmatig bezig met juridische herstructureringen waaronder fusies en splitsingen, zowel nationaal als grensoverschrijdend. Hij verzorgt ook een onderdeel van de Grotius specialisatieopleiding over dit onderwerp.
mr. dr. E.R. (Erwin) Roelofs
mr. dr. E.R. (Erwin) Roelofs
Erwin Roelofs is universitair docent aan de Universiteit Utrecht. Hij is gespecialiseerd in corporate governance, fusies en overnames en internationale aspecten van het Nederlands en Europees ondernemingsrecht. Erwin is kandidaat-notaris geweest bij Loyens & Loeff en HVK Stevens en underwriter Warranty & Indemnity Insurance bij Liberty Insurance. Hij is in 2014 gepromoveerd op het onderwerp “Grensoverschrijdende juridische splitsing van kapitaalvennootschappen” en publiceert en doceert regelmatig over nationale en grensoverschrijdende herstructureringen.
mr. M. (Michiel) Martin
mr. M. (Michiel) Martin
Michiel Martin is advocaat partner bij BarentsKrans. Michiel is gespecialiseerd in (i) fusies en overnames (M&A), buy-ins, buy-outs, private equity, joint ventures en corporate structurering, (ii) financieringen (LMA) als borrower’s counsel, (iii) herstructureringen en (iv) aandeelhoudersgeschillen.
Prof. mr. M.W. (Martijn) Scheltema
Prof. mr. M.W. (Martijn) Scheltema
Martijn Scheltema is advocaat partner bij Pels Rijcken waar hij vanaf 1997 werkt. Vanaf dat moment is hij eveneens advocaat bij de Hoge Raad. Buiten de cassatiepraktijk houdt Martijn zich bezig met business human rights, klimaat en Sustainable Development Goals. Hij adviseert op dit gebied zowel overheden als bedrijven over de juridische aspecten, bijvoorbeeld in verband met relevante wetgeving, aanbestedingen, meer effectieve contractuele systemen dan veelal worden gehanteerd en in transacties. Hij is ook betrokken bij toonaangevende (internationale) procedures. Daarnaast adviseert Martijn over de effectiviteit van (internationale) zelf- en co-reguleringssystemen die hier alomtegenwoordig zijn.
Martijn studeerde civiel recht aan de Universiteit Leiden. Hij promoveerde eveneens aan deze universiteit. Hij is tegenwoordig als hoogleraar privaatrecht verbonden aan de Erasmus Universiteit. Ook is hij voorzitter van het geschillenbeslechtingsorgaan van het Nederlandse IMVO kledingconvenant. Hij heeft op dit terrein vele andere internationale functies. Martijn publiceert en doceert regelmatig. Ook spreekt hij op internationale conferenties over business human rights.
************************ ENGLISH RESUME *****
Martijn Scheltema is partner at Pels Rijcken since 2005 and member of the Dutch Supreme Court Bar since 1997. He has been involved in Supreme Court corporate, enforcement, procedural issues, (international) arbitration setting aside proceedings. He has been counsel in several international landmark Human Rights cases with the Dutch Supreme Court (e.g. Urgenda). He has specialized in business and human rights issues since 2007. He is the only Dutch lawyer ranked in band 1 for business and human rights in the Chambers Global guide. He chairs the business and human rights practice group of his firm.
Martijn Scheltema is professor of private law at Erasmus University Rotterdam since 2011. He is one of the founders of the Erasmus Platform on Sustainable Business and Human Rights (https://www.eur.nl/en/research/erasmus-initiatives/dynamics-inclusive-prosperity/erasmus-research-platform-sustainable-business-human-rights) and co-chair of the Law & Sustainable Business research group of his faculty (https://www.eur.nl/en/esl/research/our-research/law-sustainable-business).
He holds several related functions. He is, amongst other functions, chair of the European Working Group on Model Clauses in supply chains, working on model clauses commensurate with the upcoming EU Corporate Sustainability Due Diligence Directive (with informal liaison with the European Commission and European Parliament). He is board member of the Business Human Rights Lawyers Association and chair of the binding dispute resolution body of the Dutch International Responsible Business Conduct Agreement in the Natural Stone Sector (as former chair of the same body of the Agreement in the Garment Sector). He is member of the advisory board of the Business Human Rights Committee of the International Bar Association (and former chair of this committee). He has served as expert to the ARP III project (regarding dispute resolution in this area) of the UN Office of the High Commissioner for Human Rights and has advised the Dutch government on legislative options in this field (on which its 2020 policy in field is based). He regularly speaks on this topic at international conferences, such as the annual conference of the International Bar Association, the annual UN Forum on Business and Human Rights. He also teaches about this topic, for example, in the Beroepsopleiding voor Bedrijfsjuristen of the Dutch Association of in house counsel (NVB), and is, for example, responsible lecturer of the (three day) course on ESG organized by Outvie. Finally, he regularly publishes on this topic.
Mr. M. (Marq) Wijngaarden
Mr. M. (Marq) Wijngaarden
Marq Wijngaarden is als advocaat werkzaam bij Prakken d’Oliveira Human Rights Lawyers en gespecialiseerd in strafrecht en vreemdelingen- en asielrecht, en doet daarnaast bestuursrecht. Veel van zijn zaken hebben een grensoverschrijdend karakter: niet alleen in immigratiezaken, maar ook in straf- en bestuursrechtzaken. Hij is lid van de specialistenverenigingen van straf- en vreemdelingenadvocaten en geeft regelmatig cursussen aan advocaten, rechters en studenten. Daarnaast is hij lid van de Adviescommissie Asiel van Vluchtelingenwerk Nederland en zit hij in de redactie van het blad Crimmigratie en Recht.
Mr. E. (Eva) Bezem
Mr. E. (Eva) Bezem
Eva Bezem is als advocaat werkzaam bij Prakken d’Oliveira Human Rights Lawyers en gespecialiseerd in het migratierecht. Zij is expert op het gebied van gezinshereniging. Daarnaast is zij tevens gespecialiseerd in arbeidsmigratie. Verder heeft zij ervaring met het nationaliteitsrecht, asielrecht en DUO-procedures omtrent inburgering.
Eva heeft jarenlange ervaring in de advocatuur en daarbij altijd volledig de focus op het migratierecht gehad. Voordat zij advocaat werd, heeft zij o.a. bij het College voor de Rechten van de Mens gewerkt en les gegeven in het internationaal en Europees recht aan Tilburg University.
mr. dr. J. (Joost) Houdijk
mr. dr. J. (Joost) Houdijk
Joost Houdijk is advocaat en counsel bij AKD en gespecialiseerd in Europees en Nederlands mededingingsrecht. Hij adviseert en procedeert over kartels en misbruik van een economische machtspositie. Joost staat bedrijven bij in meldingsprocedures betreffende concentratiecontrole. Hij vertegenwoordigt bedrijven en overheidsorganisaties in procedures bij de Europese Commissie, de Autoriteit Consument en Markt (“ACM”), de Nederlandse rechter en het EU Hof van Justitie. Naast het mededingingsrecht omvat het werkterrein van Joost het EU-vrijverkeersrecht, het EU-vervoersrecht en het consumentenbeschermingsrecht. Joost is ook specialist op het gebied van buitenlandse directe investeringsregels (“FDI”), met name met betrekking tot de Benelux-landen.
Joost geeft regelmatig lezingen aan universiteiten en particuliere onderwijsinstellingen. Hij publiceerde meer dan 100 artikelen en annotaties in meer dan 25 verschillende tijdschriften en andere juridische bronnen. Joost schrijft ook boek- en seriebijdragen. In 2009 promoveerde hij op een proefschrift over publieke belangen in het mededingingsrecht aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Joost is lid van de redactie van het meertalige academische tijdschrift DAOR dat het hele gebied van het economisch en ondernemingsrecht in de Benelux bestrijkt.