Deze site maakt gebruik van cookies, zodat wij u de best mogelijke gebruikerservaring kunnen bieden. Cookie-informatie wordt opgeslagen in uw browser en voert functies uit zoals het herkennen wanneer u terugkeert naar onze site en helpt ons team om te begrijpen welke delen van de site u het meest interessant en nuttig vindt.
Introductiekorting: Introduceer een contact uit uw netwerk en ontvang beiden 10% korting per succesvolle introductie.
Algemene informatie
In deze middagcursus staat de aanspraak op en de omvang van vergoedingsrechten centraal. Mede aan de hand van de beschikbare en recente rechtspraak wordt ingegaan op de gevolgen van vermogensverschuivingen tussen de vermogens van echtgenoten of partners bij de vermogensrechtelijke afwikkeling van hun relatie.
Sedert het arrest Kriek/Smit uit 1987 zijn de ontwikkelingen met betrekking tot vergoedingsrechten niet stil blijven staan. Vanwege diverse uitspraken van de Hoge Raad over vergoedingsrechten worstelt de lagere rechtspraak met de daaraan te verbinden gevolgen voor de rechtspraktijk. Datzelfde geldt voor de voorhuwelijkse ongelijke financiering van een gemeenschappelijke woning. En in hoeverre hebben de regels van vergoedingsrechten van art. 1:95/96 BW invloed op een finaal verrekenbeding. Sedert de belangrijke uitspraak in 2019 gelden voor informeel samenwonenden andere grondslagen om een aanspraak op een vergoedingsvordering geldend te kunnen maken, hetgeen een heel andere juridische benadering vergt.
Cursusprogramma
Vergoedingsrechten bij de gemeenschap van goederen (oud en nieuw)
-Welk vermogen is aan te merken als privévermogen.
-Wettelijke regeling (art. 1:87 BW/ art. 1:95a BW)
-HR 5 april 2019 vergoedingsrechten bij vermenging en lagere rechtspraak
-HR 27 januari 2023 vergoedingsrechten en kosten van de huishouding en lagere rechtspraak
Vergoedingsrechten bij huwelijkse voorwaarden
-Koude uitsluiting / Eenvoudige gemeenschappen
-Periodiek verrekenbeding en vergoedingsrechten
-HR 7 oktober 2022: finaal verrekenbeding en vergoedingsrechten
Vergoedingsrechten en samenwoners
-HR 8 juni 2012 en actuele rechtspraak
-HR 10 mei 2019 en actuele rechtspraak
-HR 7 november 2023 en gevolgen voor de rechtspraktijk
-Voldoening gezamenlijk schulden
-Verjaring
Prijs en locatie
Deze cursus zal ‘hybride‘ worden verzorgd. Dit houdt in dat de cursus op locatie wordt verzorgd met een livestream door middel waarvan u tevens online kunt deelnemen. U kunt bij uw inschrijving aangeven of u fysiek wilt deelnemen of online.
Fysieke deelname
De cursus zal verzorgd worden in het moderne Atrium Meeting Centre op de Amsterdamse Zuidas. Het Atrium Meeting Centre is uitstekend te bereiken met het openbaar vervoer. De cursus bedraagt € 379,- excl. btw bij fysieke deelname op locatie.
Online deelname
De cursus is ook online te volgen via een livestream. Online deelname aan de cursus geeft ook recht op opleidingspunten. Online deelname bedraagt € 349,- excl. btw.
Programma
Datum | Tijd |
---|---|
13 december 2024 | 13:00 - 17:30 uur |
Cursustijd is inclusief half uur pauze.
Docenten
Mr. dr. B. (Bart) Breederveld
Bart Breederveld is advocaat bij Rensen advocaten en houdt zich met name bezig met advisering en procederen op het terrein van het afwikkelen van vermogen na scheiding en na overlijden. Hij is voorts als docent verbonden aan de Vrije Universiteit te Amsterdam en doceert daar diverse vermogensrechtelijke vakken, waaronder het huwelijksvermogensrecht in het kader van het verdiepingsvak “Echtscheiding en haar gevolgen”. Daarnaast is hij Raadsheerplaatsvervanger in het Gerechtshof Den Haag. Hij publiceert regelmatig in diverse tijdschriften.
Ervaringen
Er zijn nog geen beoordelingen. Schrijf als eerste er een.
Review plaatsen
Review plaatsen
Inschrijven
U heeft een account nodig om u in te schrijven voor deze cursus. U kunt met uw account uw inschrijvingen inzien en onze cursussen terugkijken. Heeft u geen account? Account aanmaken. Heeft u wel een account? Log dan in via onderstaand formulier.