Actualiteiten Strafrecht en strafvordering

  • Tijd: 10.00 uur - 17.30 uur
  • Datum: 27-11-2020
  • Locatie: The Hague CC (Den Haag Centraal)
  • Prijs: 399 excl. BTW
  • PO punten: 6
  • Docent: Mr. E.J. Hofstee & Mr. C. Dekker

Actualiteiten Strafrecht en strafvordering

In deze op de praktijk afgestemde cursus voor ervaren strafrechtadvocaten komen als hoofdonderwerpen Strafrecht & Strafvordering aan de orde.

Aan de hand van actuele jurisprudentie (2019-2020) van de Hoge Raad, het EHRM en het HvJEU worden veranderingen en nieuwe ontwikkelingen in het strafrecht en -procesrecht besproken die van belang zijn in de dagelijkse strafrechtpraktijk.

Na deze cursus bent u weer op de hoogte van ontwikkelingen in het strafrecht en strafprocesrecht. De cursus heeft een praktijkgerichte inslag en er is volop gelegenheid voor het stellen van vragen.

De cursusbundels Strafrecht en Strafvordering bevatten het te bespreken materiaal en zijn ook bedoeld als naslagwerken.

Materieel strafrecht

Docent Hofstee beschouwt en neemt de belangrijke onderwerpen en leerstukken in het materiële strafrecht door. Over bewijskwesties, opzetvormen, medeplegen, witwassen in samenhang met profijtontneming, noodweer(exces), vermogensdelicten (marktplaatsoplichting en andere vormen van bedrog), positie benadeelde partij en sanctierecht (voorwaardelijke veroordeling, ISD en maatregel van gedragsbeïnvloeding).

Strafvordering

Docent Dekker neemt de voor de praktijk belangrijke onderwerpen door. Aanwezigheidsrecht en aanhoudingsverzoek. Rechtsbijstand tijdens een politieverhoor. De taak van de advocaat volgens EU-recht, het EHRM, de HR en de Nova. Europese kaderbesluiten en richtlijnen (bv. EAW en EOB) en de uitleg daarvan door het HvJEU. De pijlers van het strafproces: processtukken en getuigen. In Nederlands en Europees perspectief: ‘stappenplannen’.

Programma volgt
Mr. E.J. Hofstee Advocaat-Generaal bij de Hoge Raad der Nederlanden. Studie aan VU Amsterdam. Universitair (hoofd)docent strafrecht en internationaal strafrecht Radboud Universiteit Nijmegen en VU Amsterdam. Gepromoveerd in 1987 op TBS. Coördinerend vicepresident en coördinerend rechter-commissaris bij de rechtbank Haarlem. Sinds 2009 AG.
Strafrechtadvocaat te Amsterdam. Studie aan de GU (UvA) te Amsterdam. Bestuursrechtelijke afstudeerrichting en voorbestemd voor werk in het openbaar bestuur. Als advocaat beëdigd in 1984. Kantoorhoudend in Amsterdam, Breda en weer in Amsterdam. Van bestuursrechtelijke zaken naar (grote) strafzaken. In z’n vrije tijd bezig met het schrijven van (wandel)boeken over (oude) veeroutes in en door Spanje.

X