Deze site maakt gebruik van cookies, zodat wij u de best mogelijke gebruikerservaring kunnen bieden. Cookie-informatie wordt opgeslagen in uw browser en voert functies uit zoals het herkennen wanneer u terugkeert naar onze site en helpt ons team om te begrijpen welke delen van de site u het meest interessant en nuttig vindt.
Introductiekorting: Introduceer een contact uit uw netwerk en ontvang beiden 10% korting per succesvolle introductie.
Algemene informatie
Wie heeft waarvan de eigendom verkregen en wat is de wettelijke grondslag daarvoor? Geschillen omtrent gerechtigdheid tot onroerende zaken komen veelvuldig voor in de praktijk. Worden (duurzame) energiesystemen, productiesystemen, tiny houses, zonnepanelen, gevels of liften nu wel of niet nagetrokken? Het wettelijk systeem is complex en is de laatste decennia nader ingevuld in een veelheid van jurisprudentie.
Wanneer is sprake van natrekking? Wat is de juiste manier om dit te onderbouwen? Hoe kan men een eventuele eigendomsverkrijging juist weerleggen? Kan iets wat los geplaatst is in een gebouw nagetrokken worden door dat gebouw? Is natrekking hetzelfde als bestanddeelvorming? Op welke wijze kan natrekking doorbroken worden? Waarvoor kan men opstalrechten vestigen, en waarvoor niet? In deze verdiepende actualiteitencursus zullen deze vragen uitgebreid aan de orde komen. Tevens zal ingegaan worden op het onderscheid roerend / onroerend, de eigendom van kabels en leidingen, het opstalrecht en mandeligheid, en de invulling van de regels omtrent natrekking in de rechtspraak.
Prijs en locatie
Deze cursus zal ‘hybride‘ worden verzorgd. Dit houdt in dat de cursus op locatie wordt verzorgd met een livestream door middel waarvan u tevens online kunt deelnemen. U kunt bij uw inschrijving aangeven of u fysiek wilt deelnemen of online.
Fysieke deelname
De cursus zal verzorgd worden in het moderne Atrium Meeting Centre op de Amsterdamse Zuidas. Het Atrium Meeting Centre is uitstekend te bereiken met het openbaar vervoer. De cursus bedraagt € 280,- excl. btw bij fysieke deelname op locatie.
Online deelname
De cursus is ook online te volgen via een livestream. Online deelname aan de cursus geeft ook recht op opleidingspunten. Online deelname bedraagt € 245,- excl. btw.
Programma
Datum | Tijd |
---|---|
4 oktober 2023 | 14:45 - 18:00 uur |
Cursustijd is inclusief kwartier pauze.
Docenten
Prof. mr. P.J. (Pernille) van der Plank
Pernille van der Plank is hoogleraar Privaatrecht, in het bijzonder Goederenrecht en Duurzaamheid aan de Open Universiteit. Haar onderzoek richt zich op vastgoedrechtelijke vraagstukken bij de verduurzaming van de gebouwde omgeving. Zij promoveerde aan de Radboud Universiteit Nijmegen op een proefschrift over natrekking door onroerende zaken. Zij is tevens als adviseur Real Estate verbonden aan Houthoff.
Pernille studeerde Notarieel Recht en Nederlands Recht aan de Universiteit Utrecht.
Ervaringen
Er zijn nog geen beoordelingen. Schrijf als eerste er een.
Review plaatsen